95 év a halászat szolgálatában (A Hortobágyi Halgazdaság története) - Dudás Csilla - Sarka Béla (Szerk.)
Ár: 9.490 Ft
Az Agroinform Kiadó gondozásában, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. jóvoltából látott napvilágot a 95 év a halászat szolgálatában című kötet, mely a levéltári kutatásoknak és hosszas adatgyűjtésnek köszönhetően úgy mutatja be Hortobágy történetét, ahogy eddig még egyetlen kiadvány sem. Hortobágyon közel száz esztendeje foglalkoznak halászattal. Az 1910-es években kezdtek el azon munkálkodni, hogy az addig kihasználatlan, és egyébiránt meglehetősen kedvezőtlen adottságokkal bíró területet hasznosítsák. Elsőként állattartással próbálkoztak, azonban hamarosan rájöttek, hogy a terület remekül megfelelne a halászathoz, így 1912-ben elkezdték a tavak kialakítását, melyek közül kettő már négy évvel később el is készült. A teljes tórendszer a ’40-es években alakult ki, majd egy évtizeddel később újabb egységet csatoltak hozzá, és ugyanez történt a ’60-as években is. Jelenleg a Hortobágyi Halgazdaság Zrt., mely teljes egészében állami tulajdonban van, meghatározó szerepet játszik a piacon, hiszen Magyarország halastavainak 20%-a található ezen a vidéken, melyek vízfelületének nagysága összesen 6000 hektárt tesz ki. A cég profilja igen szerteágazó, hiszen foglalkoznak halkeltetéssel, haltermeléssel és halfeldolgozással egyaránt, mindemellett igen fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését is. A Hortobágyon termelt halak között megtaláljuk a pontyot, a busát, az amurt, a compót, a harcsát, a süllőt, valamint a csukát is, és ezeket élőhalként, vagy akár feldolgozott termékként is megvásárolhatják a partnerek. Emellett igen nagy hangsúlyt fektetnek az ökoturizmusra, melynek keretében a látogatóknak lehetőségük nyílik bepillantani az érintetlen élővilág életébe természetjáró séták keretében, tartanak halászati bemutatókat, kihelyezett tanórákat, lehet horgászni, de aki fotózni szeretne, az is utánozhatatlan szépségű tájra lelhet, különösen, ha a madárvonulás időszakában látogat Hortobágyra. A most megjelent könyvet hosszas kutatómunka előzte meg, melyben Sarka Béla, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója, valamint Dudás Csilla pályázati referens vállaltak kiemelkedő részt, hiszen az ő szerkesztésükben látott napvilágot a 95 év a halászat szolgálatában című kötet. A könyv nem kisebb feladatot vállalt magára, mint hogy aprólékosan bemutatja a Halgazdaság történetét, beszámol az elért eredményekről, visszatekint a múltba és megismertet a jövőben tervezett elképzelésekkel is. A kötet általánosabb résszel indít, melyben az olvasó megismerkedhet a Hortobággyal, természeti adottságaival, az ottani vizekkel, és természetesen fókuszba kerül a halászat, melynek kialakulásáról és hagyományairól egyaránt szó esik. A múltba tekintésen túl az érdeklődők megtudhatják azt is, milyen út vezetett odáig, hogy a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. az élvonalba került a piacon, és egy külön fejezetet szenteltek annak a haltenyésztési technológiának, amellyel a tógazdaság dolgozik, és amely részben hozzásegítette a társaságot sikereihez. Emellett fontos szerepet kap a kötetben a tógazdasági biohal-előállítás is, mely közel tíz esztendeje folyik a Hortobágyon, és komoly feltételrendszerhez kötve működik, melyek között szerepel egyebek mellett a halegészségügyi problémák megelőzése és megoldása, vagy a víz megfelelő minősége. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. biohal-termékeiről is részletes tájékoztatást kap az olvasó, amelyeket egyebek mellett saját halboltjukban is meg lehet vásárolni, és mint arról Sarka Béla vezérigazgató egy korábbi interjúban beszámolt, a cég egy bolthálózatban is gondolkodik, ami a jövőt illeti, esetleg testvércégükkel, a Hortobágyi Génmegőrző Kft.-vel közösen, amely biotermékeket, mangalicát, szürke marhát, bivalyhúst árul.
Tulajdonságok
Könyvkereső: | EGYÉB |
Feladás dátuma: | 2025.01.29 |
Eddig megtekintették 6 alkalommal |
Könyvek rovaton belül a(z) "95 év a halászat szolgálatában (A Hortobágyi Halgazdaság története) - Dudás Csilla - Sarka Béla (Szerk.)" című hirdetést látja. (fent)