Jávor András - Juhtenyésztés
Ár: 5.900 Ft
A juhtenyésztés a nomád állattartástól az iparszerű tartástechnológiai elemek megjelenéséig fejlődött. Az évi egy utódtól, akár évenként 5-6 bárány szintre jutottunk. Néhány liter tej laktációs termeléstől, ezer litert meghaladó produktumot is elérnek egyes egyedek és tenyészetek. A vedlő szőrt előállító juhoktól a szuperfinom gyapjút előállító állatokig állítottak termelésbe fajtákat. Az egyhasznú juhoktól eljutottunk a többes hasznosítású genotípusokhoz, majd újra megjelentek a célnak megfelelő, nagy teljesítményű, speciális hasznosítású állatok, a fejlődés továbbra is töretlen kell maradjon. A termelési környezet sokszor változott az igényekhez, termelési szintekhez igazodva, de még ma is a juh tud – legelési sajátosságaival – a legtöbbet tenni a környezet megóvásáért, a rendezett környezetért. Azon tulajdonságai, amelyekért elsősorban érdemes a juhtartással foglalkozni, a következők: ? nem táplálékkonkurense az embernek, takarmányai más állatfajjal nem hasznosíthatók, ? jó minőséget elváró, speciális, igényes piacra termel, ? kellő számban vannak olyan fogyasztói, akik fizetőképes keresletet tartanak fenn a piacokon, ? az ágazatban a nagy versenyképességi lemaradás miatt óriási tartalékaink vannak a fejlődésben, ? lakosságmegtartó, terület-karbantartó feladatot lát el, ? a környezet minőségét javító szerepe meghatározó jelentőségű, ? gyapja más állatfajéval – minőségi, és mennyiségi okokból – nem helyettesíthető.
Tulajdonságok
Könyvkereső: | EGYÉB |
Feladás dátuma: | 2024.12.17 |
Eddig megtekintették 23 alkalommal |
Könyvek rovaton belül a(z) "Jávor András - Juhtenyésztés" című hirdetést látja. (fent)