Betöltés...

Gulyás Emese szerk. - Tudatos vásárlók könyve

Ár: 2.423 Ft

A Tudatos vásárlók könyve az Ursus Libris és a Tudatos Vásárlók Egyesülete közös kiadásában lát napvilágot. A 2004 óta megjelenő, 2007 óta utcai árusoknál is kapható Tudatos Vásárló fogyasztói magazin első tizenhárom számából tartalmaz válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében. Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok – mindez egy kötetben. Néhány érdekes tény a könyvből: Egy csésze kávé előállításához száznegyven liter, egy kiló gabonáéhoz ezer, egy kiló rizséhez ezernégyszáz, egy kiló marhahúséhoz tizenháromezer liter vízre van szükség. A Föld teljes vízkészletének mindössze 0,8%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Magyarországon a tyúktartás háromnegyede háztáji, egynegyede ketreces, viszont a kereskedelmi forgalomba kerülő, azaz a boltokban kapható tojások kilencvenöt százaléka a ketreces tartásból származik. A huzatos nyílászárók utólagos szigetelésével egyhatodával csökkenthető a fűtéshez szükséges energia mennyisége. Ha télen egy fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, megspórolhatjuk a fűtésre fordított energia öt százalékát. A leggyakrabban használt vegyi anyagok háromnegyedéről nem állnak rendelkezésre alapvető környezetvédelmi és egészségügyi adatok. És még: források és ivókutak listája, idény-növény táblázat, helyitermék kalauzokat kiadó civil szervezetek elérhetőségei, házi praktikák és tippek, olvasmányajánló, termékcímke ismertetők, biominősített hús- és hallelőhelyek, árkalkulátorok, nemzeti parkok ökoturisztikai és családbarát szolgáltatásai árakkal. Tartalomjegyzék Víz Egy szomjas civilizáció Vízmegőrzés, víztakarékosság Csapból vagy palackból Ha palackozott vizet kell innod Minden készen van: csiga, vödör, kötél… ivócsarnokok Budapesten Források, ivókutak országszerte Címkék és jelölések Zöldség-gyümölcs Ültetett boldogság A bőr belülről épül. Nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra Tartós kapcsolat Lekvárok tartósítószer-mentesen Idénynövény-táblázat Hagyományos fajták. Nehogy az úton elpusztuljanak Meseország királya: Varga Géza biotermelő Helyi termékekkel az éghajlatváltozás ellen Közvetlen értékesítés Hús Mi micsoda a húsiparban Tanácsok hústároláshoz Ahogy egy hentes látja Beteg állattartás Észrevenni a nyilvánvalót Hagyományos állatfajták – reneszánsz, divat vagy valami más Vissza a természeteshez Biohús, biohal Címkék és védjegyek Tanácsok húsvásárláshoz Komótos húsevők Energia Házépítés és energia Felújítás és energiatakarékosság Fűtés energiatakarékosan és környezettudatosan Atavisztikus zöld heurisztika: cserépkályha Hűtés Számítógépeink élete, halála és ami utána jön Lakberendezés és fény Energiatakarékos világítás: égők Címkék és jelölések Elemek és akkumulátorok Számold ki, mennyivel járulsz hozzá a klímaváltozáshoz! Vegyi anyagok A szutyok fenomenológiája Kínos tisztaság Vegyszerek és reklámozás Mérgek a lakásban: a növényvédő, gombaölő és rovarirtó szerek veszélyeiről Vegyi áru: címkék, jelölések Így takarítok Közlekedés A levegőszennyezettség veszélyei az egészségre Belefulladhatunk az autónkba Az idő pénz: az autók valós sebessége Hogyan szorongatták meg a fogyasztók a hatalmas olajcégeket? Saját autó helyett taxi Közös többszörös: autótárs és telekocsi Energiatakarékos vezetés A barátod már bringával jár Egy városi közlekedési rendszer sikere Franciaországban: a Vélo’v Lyonban Kéne egy jó bicaj! Gyalogolni jó Utazás A turizmus ökológiai lábnyoma: egy hét Cipruson vagy helyi ökoturizmus Lábnyomok az égen Repülőgép, autó, vonat: idő, pénz, szennyezés Hasznos ötletek vonatos nyaraláshoz Címkék és szálláshelyek: a csillagok, osztályok, napraforgók jelentése Ökoturizmus – a maga helyi értékén Helyi, élménydús, olcsó és öko: turizmus Magyarország nemzeti parkjaiban Utazótáska Élettér-kép

Tovább
Tulajdonságok
Könyvkereső: Egészség, egészségügyi
 
Feladás dátuma: 2024.04.21
Eddig megtekintették 35 alkalommal

Könyvek rovaton belül a(z) "Gulyás Emese szerk. - Tudatos vásárlók könyve" című hirdetést látja. (fent)