Betöltés...

Toró Elza - Változatos egytálételek

Ár: 600 Ft

Pár perc játék következik: behúnyjuk a szemünket, időutazunk, közben klippszerű mozaikokban jelenik meg előttünk az egytálétel készítésének lényege. Aki eljátssza, nem is fogja elfelejteni soha! Csapó 1: Dícső római hódítók minden tudományt összeszednek a provinciák területéről, többek között a zárt agyagedényben párolás-sütés hagyományát is. Alkalmazzák, továbbadják. Mivel egyszerű és nagyszerű, utódok megtartják, mai napig készítünk magunknak római tálat. Néhol mázas, máshol nem, néhol pedig más néven nevezik (pataki tál, casserole, römertopf,…). Csapó 2: Népvándorlás korában lovas nemzetünk:” hogy is főzzünk, hogy haladjunk is, meg megmaradjunk is?” Mi sem egyszerűbb: mindent felaprítunk falatokra, bárhol tűzre vetjük, üstbe apringatjuk a zöldségekkel, kásákkal együtt, megfőzzük, lóra pattanunk és huj, huj, tovább! Csapó 3: Gulyások, pásztorok későbbi korokból: „Míg a ménesre, gulyára figyelek, nehogy farkas, betyár elkösse, – itt ni a gémeskút mellett egy bográcsban összeütöm a jó húsos levet, a lebbencsest, a szaggatott tarhonyát, krumplit, s mire egyet fordulok hajtani, itatni, ez itt magában már el is készül. Néha megriszálom a tűz fölött!” Utód úgy találja, ez nagyon finom, ízletes, bevonul a hagyományba! Csapó 4.: Falucskában udvar, udvaron kemence, kemencében szilke, cserép, vaslábas, gazdasszonyka jól megrakta! Mire a rendet megforgatta, el is készült a gombócos, a töltelékes meg a potyogó szilvából a recsegő szilvalekvár. Utódnak ez is megtetszett, ezt is átmenekítette, de nem kemencébe, hanem sütőbe, újszerű zárt készülékbe, mikrohullámú sütőbe. Hát ilyen szépen alakulgattak az egytálételek korokon át (persze lenne még mit mesélni), és manapság is nagyon sok újdonságot teszünk hozzá, de ettől a páratlanul egyszerű ételkészítési módtól nem bírunk megválni. Annyira finom, amikor a hús leve átjárja a zöldséget, a főzelékféle selymessé teszi a húsfalatokat, szépen beissza egyik íz a másikat és egy újat eredményez! No és ezt lehet hagyományos receptekkel, új táplálkozási szokásokkal egyetemben, kreatívan, egészségesen és nagyon-nagyon változatosan. Próbálják ki Önök is hőálló üvegedényben vagy vastagaljú fémedényben, agyagban, cserépben! A jelszó ezután is maradjon: „Próbáld ki, s ha ízlett, add tovább!”

Tovább
Tulajdonságok
Könyvkereső: Szakács
 
Feladás dátuma: 2024.05.10
Eddig megtekintették 11 alkalommal

Könyvek rovaton belül a(z) "Toró Elza - Változatos egytálételek" című hirdetést látja. (fent)