Betöltés...

NATURA HÁNTOLT KÖLES 250G

Ár: 424 Ft

A köles lugosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján. A legjobb lúgosító gabona A köles legősibb termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelem forrás volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében. A köles fehérje tartalma 10-15%. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. Igen sok kovasavat tartalmaz (későbbiekben még kifejtjük), továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban. Köles, mint szépítő gabona fajta A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya és a mezei zsurló. Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében játszanak szerepet. A test legtöbb pontját pozitívan befolyásoló kovasav Kovasav tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb szövetei) szilárdságát is. Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét. A köles táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet. Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az idegrendszerre. Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését. A táplálkozás-tudományi szakemberek az egészséges táplálkozás alapelveit 12 pontban foglalták össze. Többek közt azt javasolják, hogy naponta 40-50g élelmi rostot fogyasszunk el, emiatt célszerű a kölest beépíteni mindennapi étrendünkbe. A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe. Miért jó a lúgosítani a szervezetünket? Az általános, úgynevezett korszerű táplálkozás többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket tartalmaz. Ezekkel szemben a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján. Nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, túlzásba vitt fogyókúra, vagy tartós stressz következtében szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborulhat. Az elsavasodás testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat - kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot - az egyes szövetekből, illetve a csontokból vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás. Tekintettel arra, hogy a köles semleges vagy lúgosító hatású gabona, rendszeres fogyasztása elősegítheti az egyensúly helyreállítását. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. Rendszeres fogyasztása a következő élettani hatásokkal járhat: visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás következtében bomlik fel. candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek szabályozza a vércukorszintet helyreállítja az emésztést gyulladáscsökkentő immunerősítő csökkenti a vér koleszterinszintjét ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája Mit kezdjünk a kölessel a konyhában? A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható, háromszoros mennyiségű tejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mandulával, mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges, vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk. A köles kiválóan alkalmas gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek, illetve lepény- és palacsinta készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át! Főzési ideje változó lehet fajtánként. Én úgy készítem, hogy forró sós vízbe teszem mosás után, és kb. 1 percnyi főzés után leveszem a tűzről, és hagyom a vízben puhulni, utána szűröm le. Érdemes közben megnézni mennyire puhult meg. Jól záródó műanyag edényben 2-3 napig tárolható hűtőszekrényben. Minden nőnek minden nap kellene legalább egy evőkanál kész kölest ennie, hogy megóvja arcbőrének szépségét, és ráncai ne keletkezzenek, illetve kisimuljanak. Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni! Kiszerelés: 250g, 500g, 1000g Receptek, ötletek: Köles túrókrém: 3 evőkanál kifőtt kölest elkeverünk 25 dkg áttört túróval, apróra vágott lilahagymával, piros paprikával őrölt köménnyel ízesítjük. Kiváló reggelikhez, pirítósra, kenyérre kenve. Kölesleves: 1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk, üvegesre párolunk hidegen sajtolt olajon, majd egy szál gyökeret és egy kisebb zellert apró kockára vágva jól átpirítunk a hagymás zsiradékon, és felengedjük vízzel. Mielőtt megpuhulna vegamixxel és borssal fűszerezhetjük, egy marék kölest szórunk bele, majd puhulás előtt egy maréknyi durvára reszelt sütőtököt szórunk bele, és elzárjuk alatta a tüzet, a fedő alatt a tök meg fog puhulni. Ízletes édeskés leves, telis-tele minden értékes ásványi anyaggal, és vitaminnal. 15 perc alatt kész. Köles köretekhez: Megszokott rizs és tészta köreteink helyett használjuk bátran a kölest, mindenféle párolt zöldséghez illik. Rakott ételeinket is inkább kölessel ajánlom elkészíteni magas élettani értéke miatt. Desszertként pillanatok alatt fogyasztható, ha van főtt kölesünk 1-2 kanál mézzel, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával elkeverve mesés ízvilágot varázsolhatunk a család asztalára. Kicsit puhábbra főzve a szokottnál egy kivajazott tepsibe terítjük a kölest, majd betakarjuk vastag szeletekre vágott almával, vagy körtével, esetleg aszalt gyümölcsökkel, s megsütjük. Sülés után durvára vágott diót szórunk rá, és mézzel csurgatjuk. Szeletelhető lesz mint egy sütemény.

Tovább
Tulajdonságok
A hirdető: Kereskedés hirdetése
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.11.11
Eddig megtekintették 141 alkalommal

Étel, ital rovaton belül a(z) "NATURA HÁNTOLT KÖLES 250G" című hirdetést látja. (fent)

Hasonló hirdetések

Az oldal ezen részét csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem