Étkezési dió 200 g
Ár: 880 Ft
A téli időszakban különösen kedvelt dió egészségünk szempontjából rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Mind a hagyományos és mind a reform táplálkozás nélkülözhetetlen eleme.
A dió vagy diófa a diófélék vagy diófafélék családjába tartozó nemzetség. Magyarországon is őshonos, a Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban: egyik az ehető közönséges dió, másik az Európában díszfaként ültetett fekete dió. A népgyógyászatban vértisztító hatása révén terjedt el, illetve gyomor-és bélhurut esetén alkalmazzák. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, fekélyek, ekcéma kezelésére használják.
Ásványi anyagokban gazdag. Kalcium tartalma segíti a csontok és a fogak egészségének megőrzését, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, valamint szerepe van az idegek és izmok megfelelő működésében. Cinkje szükséges az inzulin termeléséhez, a növekedéshez, valamint a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez. A dióban számos egyéb ásványi anyag is megtalálható, melyek szükségesek szervezetünk és immunrendszerünk egészséges működéséhez, pl. vas, magnézium, kálium, foszfor, szelén, réz, mangán. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően kiválóan ápolja bőrünket, hozzájárul a bőr feszességének, fiatalságának megőrzéséhez.
A dióbél összetételét tekintve, több mint a fele egészséget támogató olajokból áll, nem tartalmaz koleszterint. Omega- 3 zsírsavjai rendkívül fontosak az emberi test számára. Esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja előállítani, táplálkozás útján kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Fontos szerepük van a sejtmembrán felépítésében, az idegrendszer megfelelő működésben, egyes hormonok szintézisében, erősítik az immunrendszert, támogatják a szem egészségét. Hangulatjavító hatása is ismert, segít a depresszió megelőzésében és leküzdésében. Kutatások szerint, rendszeres fogyasztása hozzájárul a memória frissességének megőrzéséhez, javítja a koncentrációs képességét és fokozza az agy működését. Segít a tanulásban, így vizsgaidőszakban vagy nagyobb szellemi megterhelés esetén ajánlott elropogtatni egy-két szem diót.
A dió fehérjetartalma kiemelkedő, vetekszik egyes gabonafélékével. Aminosav összetétele szintén kedvező, nyolc féle esszenciális aminosavat is tartalmaz, ezért vegetáriánusok számára is kitűnő választás. Tanulmányok szerint, rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Csökkenti az LDL („rossz”)-koleszterin szintjét, ezáltal véd az érelmeszesedés, szívinfarktus és agyvérzés kialakulása ellen. Erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakkok képződésének rizikóját az erekben. A dió antioxidáns tartalma nem csak minőségi, de mennyiségi szempontból is kiemelkedik az olajos magok közül. Egyes vizsgálatok szerint, fogyasztása hozzájárul a krónikus és daganatos betegségek megelőzéséhez. A fitonutriensek közé tartozó tannin, kinon és flavonol összetevőinek rákellenes hatást tulajdonítanak.
Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, javítják a bélműködést, segítik a salakanyagok mielőbbi kiürülését, ezáltal a káros anyagok is gyorsabban távoznak szervezetünkből.Egyes kutatások szerint, bár energiatartalma magas, mérsékelt fogyasztása nem okoz elhízást, sőt, a fogyást is elősegítheti. Mérsékli az inulinérzékenységet, egyes feltételezések szerint a kettes típusú cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárulhatunk fogyasztásával. Magas energia-és zsiradéktartalmuk miatt azonban fontos a mennyiségeket figyelembe venni! Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség fogyasztása ajánlott. Fogyaszthatod önállóan kisétkezésekre, beleverheted müzlidbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatod vele salátádat vagy akár egytálételek elkészítéshez is jó választás.
Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!
A dió vagy diófa a diófélék vagy diófafélék családjába tartozó nemzetség. Magyarországon is őshonos, a Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban: egyik az ehető közönséges dió, másik az Európában díszfaként ültetett fekete dió. A népgyógyászatban vértisztító hatása révén terjedt el, illetve gyomor-és bélhurut esetén alkalmazzák. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, fekélyek, ekcéma kezelésére használják.
Ásványi anyagokban gazdag. Kalcium tartalma segíti a csontok és a fogak egészségének megőrzését, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, valamint szerepe van az idegek és izmok megfelelő működésében. Cinkje szükséges az inzulin termeléséhez, a növekedéshez, valamint a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez. A dióban számos egyéb ásványi anyag is megtalálható, melyek szükségesek szervezetünk és immunrendszerünk egészséges működéséhez, pl. vas, magnézium, kálium, foszfor, szelén, réz, mangán. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően kiválóan ápolja bőrünket, hozzájárul a bőr feszességének, fiatalságának megőrzéséhez.
A dióbél összetételét tekintve, több mint a fele egészséget támogató olajokból áll, nem tartalmaz koleszterint. Omega- 3 zsírsavjai rendkívül fontosak az emberi test számára. Esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja előállítani, táplálkozás útján kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Fontos szerepük van a sejtmembrán felépítésében, az idegrendszer megfelelő működésben, egyes hormonok szintézisében, erősítik az immunrendszert, támogatják a szem egészségét. Hangulatjavító hatása is ismert, segít a depresszió megelőzésében és leküzdésében. Kutatások szerint, rendszeres fogyasztása hozzájárul a memória frissességének megőrzéséhez, javítja a koncentrációs képességét és fokozza az agy működését. Segít a tanulásban, így vizsgaidőszakban vagy nagyobb szellemi megterhelés esetén ajánlott elropogtatni egy-két szem diót.
A dió fehérjetartalma kiemelkedő, vetekszik egyes gabonafélékével. Aminosav összetétele szintén kedvező, nyolc féle esszenciális aminosavat is tartalmaz, ezért vegetáriánusok számára is kitűnő választás. Tanulmányok szerint, rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Csökkenti az LDL („rossz”)-koleszterin szintjét, ezáltal véd az érelmeszesedés, szívinfarktus és agyvérzés kialakulása ellen. Erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakkok képződésének rizikóját az erekben. A dió antioxidáns tartalma nem csak minőségi, de mennyiségi szempontból is kiemelkedik az olajos magok közül. Egyes vizsgálatok szerint, fogyasztása hozzájárul a krónikus és daganatos betegségek megelőzéséhez. A fitonutriensek közé tartozó tannin, kinon és flavonol összetevőinek rákellenes hatást tulajdonítanak.
Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, javítják a bélműködést, segítik a salakanyagok mielőbbi kiürülését, ezáltal a káros anyagok is gyorsabban távoznak szervezetünkből.Egyes kutatások szerint, bár energiatartalma magas, mérsékelt fogyasztása nem okoz elhízást, sőt, a fogyást is elősegítheti. Mérsékli az inulinérzékenységet, egyes feltételezések szerint a kettes típusú cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárulhatunk fogyasztásával. Magas energia-és zsiradéktartalmuk miatt azonban fontos a mennyiségeket figyelembe venni! Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség fogyasztása ajánlott. Fogyaszthatod önállóan kisétkezésekre, beleverheted müzlidbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatod vele salátádat vagy akár egytálételek elkészítéshez is jó választás.
Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!

Tulajdonságok
Feladás dátuma: | 2025.02.02 |
Eddig megtekintették 33 alkalommal |
Étel, ital rovaton belül a(z) "Étkezési dió 200 g" című hirdetést látja. (fent)