Természet Áldása Cranberry bab 500g
Ár: 480 Ft
Természet Áldása Cranberry bab
Az Amerikában őshonos, hüvelyesek közé tartozó cranberry tarkababot már évszázadokkal ezelőtt is ismerték és szívesen fogyasztották. Az indiánok kb. 5000 éve termesztik, Európába először az 1500-as években került, majd innen jutott el a világ többi részére, Afrikába, Ázsiába és Ausztráliába. A népi gyógyászat számos probléma kezelésére használta, ilyen például az ekcéma, aknék, csuklás, reuma, hasmenés, égés, vizeletürítési-, valamint szív-és érrendszeri panaszok. Értékes összetevőinek köszönhetően fontos szerepet tölt be a betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is egyaránt.
Kutatások igazolják, hogy a cranberry bab összetett szénhidrátjai, magas rost-és fehérjetartalma, valamint egyéb értékes összetevői révén segít az elhízás, valamint a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív és érrendszeri betegségek rizikóját is. Rostjai hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, a székrekedés és vastagbélgyulladás megelőzéséhez, az érrendszer védelméhez.
Kitűnő forrása a B9-vitaminként is ismert folsavnak, ami szükséges az aminosavak anyagcseréjéhez, a fehérvérsejtek- és vörösvértestek képzéséhez, a gyomor-bélrendszer,- és a szájnyálkahártya épségéhez. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat pedig csak folsav jelenlétében megy végbe. Így ajánlott azoknak a várandós kismamáknak is, akik kevésbé érzékenyek a bab puffasztó hatására. (A megfelelő mennyiségű folsav bevitele azonban terhesség során nem lehetséges kizárólag táplálkozás útján.) B1-vitaminja kedvező hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Szükséges a zsírok lebontásához és átalakításához, valamint a szénhidrát anyagcserében és a szívműködésben is fontos szerepet tölt be.
Antioxidánsokban gazdag, ezáltal erősíti az immunrendszert, valamint fontos szerepet tulajdonítanak neki a daganatos betegségek, az érelmeszesedés és az Alzheimer-kór megelőzésében is. 100 grammjában 23 gramm fehérje található, amely vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával, azonban –szemben a húsokkal- zsírt alig tartalmaz. Zsírszegény diétában kiválóan megállja a helyét, valamint vegetáriánusok számára is nagyszerű választás.
A szervezetünk egészséges működését biztosító vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, tartalmaz pl. foszfort, magnéziumot, kalciumot, illetve A-, C-, és B-vitaminokat. Gazdag káliumban, mely ásványi anyagot szervezetünk napi szinten igényli. Szerepe széleskörű: segíti a sejtek tápanyagfelvételét és energiaellátását, szerepe van a folyadékháztartásban, szükséges az izommunkához és a szívműködéshez. Biológiailag aktív anyagainak köszönhetően nemcsak energiát szolgáltatnak szervezetünk számára, hanem számos egészségvédő tulajdonsággal is rendelkeznek. Fogyni vágyók, cukorbetegek, inzulinrezisztenciával rendelkezők étrendjébe is beilleszthető.
Hátránya, hogy puffasztó hatású, kifejezetten az erre érzékenyeknek. A kellemetlen tünetekkel járó bélgáz képződése ellen azonban tudunk tenni: áztassuk be a babot, és cseréljük a vizet minél többször. Bár szénhidrát-és energiatartalma is magasabb a többi zöldséghez képest, előnyös tulajdonsága miatt nem szabad megfeledkeznünk róla, ajánlott heti 1-2 alkalommal fogyasztani, például főzelék, leves, saláta, egytálétel formájában.
Az Amerikában őshonos, hüvelyesek közé tartozó cranberry tarkababot már évszázadokkal ezelőtt is ismerték és szívesen fogyasztották. Az indiánok kb. 5000 éve termesztik, Európába először az 1500-as években került, majd innen jutott el a világ többi részére, Afrikába, Ázsiába és Ausztráliába. A népi gyógyászat számos probléma kezelésére használta, ilyen például az ekcéma, aknék, csuklás, reuma, hasmenés, égés, vizeletürítési-, valamint szív-és érrendszeri panaszok. Értékes összetevőinek köszönhetően fontos szerepet tölt be a betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is egyaránt.
Kutatások igazolják, hogy a cranberry bab összetett szénhidrátjai, magas rost-és fehérjetartalma, valamint egyéb értékes összetevői révén segít az elhízás, valamint a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív és érrendszeri betegségek rizikóját is. Rostjai hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, a székrekedés és vastagbélgyulladás megelőzéséhez, az érrendszer védelméhez.
Kitűnő forrása a B9-vitaminként is ismert folsavnak, ami szükséges az aminosavak anyagcseréjéhez, a fehérvérsejtek- és vörösvértestek képzéséhez, a gyomor-bélrendszer,- és a szájnyálkahártya épségéhez. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat pedig csak folsav jelenlétében megy végbe. Így ajánlott azoknak a várandós kismamáknak is, akik kevésbé érzékenyek a bab puffasztó hatására. (A megfelelő mennyiségű folsav bevitele azonban terhesség során nem lehetséges kizárólag táplálkozás útján.) B1-vitaminja kedvező hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Szükséges a zsírok lebontásához és átalakításához, valamint a szénhidrát anyagcserében és a szívműködésben is fontos szerepet tölt be.
Antioxidánsokban gazdag, ezáltal erősíti az immunrendszert, valamint fontos szerepet tulajdonítanak neki a daganatos betegségek, az érelmeszesedés és az Alzheimer-kór megelőzésében is. 100 grammjában 23 gramm fehérje található, amely vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával, azonban –szemben a húsokkal- zsírt alig tartalmaz. Zsírszegény diétában kiválóan megállja a helyét, valamint vegetáriánusok számára is nagyszerű választás.
A szervezetünk egészséges működését biztosító vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, tartalmaz pl. foszfort, magnéziumot, kalciumot, illetve A-, C-, és B-vitaminokat. Gazdag káliumban, mely ásványi anyagot szervezetünk napi szinten igényli. Szerepe széleskörű: segíti a sejtek tápanyagfelvételét és energiaellátását, szerepe van a folyadékháztartásban, szükséges az izommunkához és a szívműködéshez. Biológiailag aktív anyagainak köszönhetően nemcsak energiát szolgáltatnak szervezetünk számára, hanem számos egészségvédő tulajdonsággal is rendelkeznek. Fogyni vágyók, cukorbetegek, inzulinrezisztenciával rendelkezők étrendjébe is beilleszthető.
Hátránya, hogy puffasztó hatású, kifejezetten az erre érzékenyeknek. A kellemetlen tünetekkel járó bélgáz képződése ellen azonban tudunk tenni: áztassuk be a babot, és cseréljük a vizet minél többször. Bár szénhidrát-és energiatartalma is magasabb a többi zöldséghez képest, előnyös tulajdonsága miatt nem szabad megfeledkeznünk róla, ajánlott heti 1-2 alkalommal fogyasztani, például főzelék, leves, saláta, egytálétel formájában.
Tulajdonságok
Feladás dátuma: | 2024.11.21 |
Eddig megtekintették 178 alkalommal |
Étel, ital rovaton belül a(z) "Természet Áldása Cranberry bab 500g" című hirdetést látja. (fent)