Csuta Hántolt Árpa (500 g)
Ár: 562 Ft
Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet. Elkészítése: A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120-as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzési idő. Jó tudni: a pirított árpa az otthoni tárolásnál jobban ellenáll az élősködőkkel szemben. Felhasználása: pl. kásának Receptek: Székelykáposzta - Vega módra Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1/2 csomag szójakocka, 1/2 kg hántolt árpa, ételízesítő, só (tengeri) olaj, pirospaprika Elkészítés: A hozzávalókat külön-külön megfőzzük (az árpát érdemes előző este beáztatni). Amikor mind meg puhult, összefőzzük, befűszerezzük ételízesítővel, ten?geri sóval. A végén olajat és pirospaprikát teszünk bele. Zöldséges árpa leves Hozzávalók: - 1 maréknyi hántolt árpa - 2 szál sárgarépa, - 2 szál szárzeller, - 2 szál újhagyma, - 3 db zsályalevél, - 3 evőkanál olívaolaj, - 1 db „Gemüzebrühe” (salzarm), - 1 csipet borsikafű, - Shoyu - szűrt víz Elkészítése: - Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig. - Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az árpát. - Lassú lángon főzzük tovább. - Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat. - Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk. - Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg. Csalános árpakása Hozzávalók: - 200 g hántolt árpa, - 200 g frissen szedett, zsenge csalánhajtás, - 2 db hagyma, - 1 ek Shoyu, - olívaolaj, - szűrt víz Elkészítése: - Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben feltesszük főni. - Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg. - Ha megfőtt az árpa öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük. - Levéve a tűzről kb. tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni. Bácskai árpás szejtán (rizses hús helyett) Hozzávalók: - 30 dkg előző este beáztatott árpa, - 20 dkg szejtán, - 1 fej vöröshagyma, - 2 gerezd fokhagyma, - 2 db zöldpaprika, - 3 db szárított paradicsom, - 20 dkg zöldborsó, - kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj Elkészítése: - A hagymát az olajon pároljuk meg, majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább. - Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet. - Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel lazítsuk, és kicsit forraljuk össze. - A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész is. - Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze.

Tulajdonságok
A hirdető: | Kereskedés hirdetése |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2025.04.05 |
Eddig megtekintették 78 alkalommal |
Étel, ital rovaton belül a(z) "Csuta Hántolt Árpa (500 g)" című hirdetést látja. (fent)