Betöltés...

NATURA HAJDINA ENYHÉN PIRÍTOTT 250G

Ár: 622 Ft

A hajdinát a natúrkonyha fedezte fel ismét, és bár íze sajátosan különleges, erős, talán pont ezért is egyre népszerűbb. A hajdina (más néven pohánka, tatárka) . Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. A jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. A hajdina igen értékes vitamin forrás Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor). A hajdina felhasználása A hajdinának van egy jellegzetes olaj szaga, amit többszöri (3-4x-i) meleg vizes átmosással ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajadina ízében nagyon hasonlít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben, melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal, majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel. Mit kezdjünk vele a konyhában? A hajdinát a gabonákkal együtt szokták emlegetni, mert azokhozhasonló módon lehet felhasználni, habár nem közéjük, hanem a keserűfélék családjába tartozik. A kis háromszögletű magnak már nyersen, szárazon is erős illata van, és megfőzve is igencsak karakteresízű. Felhasználás előtt mindenképpen érdemes szűrőben, meleg vízzel alaposan átmosni. Kellemes plusz aromát kap, ha elkészítés előtt megpirítjuk. Áztatás nélkül is viszonylag hamar megfő, előzetes áztatással pedig tovább rövidíthető ez az idő; sőt, bizonyos ételekbe akár nyersen is kerülhet. Ha főszerepben nem rajongunk jellegzetes ízéért, használjuk mellékszereplőként ételeinkbe ezt az amúgy igen egészséges alapanyagot. Dulmina konyhai praktikái a hajdina elkészítéséhez Kásának, például mogyoróval Ragunak, tetszőlegesen felzöldségelve, amit tálalhatunk köretnek vagy önálló vegetáriánus fogásnak, de akár tölteléknek is belekerülhet valamibe, például patiszonba Egytálételek alapjának, például káposztával, pataki tálban sütve Krémnek: nyers, áztatott hajdina adja az alapját ennek a kenyérkencének, amit némi kötőanyaggal kiegészítve fasírtnak is meg lehet sütni Levesbetétnek, illetve kevesebb lével készítve egytálételek kiegészítőjének: itt van például ez a sörös zöldségegytál, vagy ez a patiszonos krumplis egytál (mindkettő elkészíthető levesként is) Átlagos tápérték 100 g termékben: energia 1624 kJ (383 kcal) fehérje 11, 2 g szénhidrát 79,1 g zsír 2,4 g Kiszerelés: 250g/csomag

Tovább
Tulajdonságok
A hirdető: Kereskedés hirdetése
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2025.04.04
Eddig megtekintették 26 alkalommal

Étel, ital rovaton belül a(z) "NATURA HAJDINA ENYHÉN PIRÍTOTT 250G" című hirdetést látja. (fent)

HASONLÓ KERESÉSEK:

Az oldal ezen részét csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem