Természet Áldása sós pörkölt csicseriborsó 75g
Ár: 185 Ft
Sós pörkölt csicseriborsó
A pörkölt csicseriborsó egy tradicionális török nassolnivaló, mely hosszú múltra tekint vissza. Alapanyaga, a csicseriborsó, az egyik legelterjedtebb hüvelyes Törökországban, éves termésüknek pedig mintegy ötödét fordítják a pörkölt csicseriborsó előállítására. Valószínűleg már az Oszmán Birodalom idejében is szívesen fogyasztott élelmiszer volt. Évszázadokon át csak Anatóliában ismerték, majd onnan jutott el Észak-Afrikába, a Közel-Keletre, valamint hozzánk, Európába is.
Feldolgozása során elsődleges szempont az élelmiszerbiztonság, valamint a fogyasztók igényeinek kielégítése. A szemeket gondosan válogatják, a törött és sérült részeket eltávolítják, csak az ép és megfelelő méretű csicseriborsó szemeket használják fel a tökéletes minőségre törekedve. A feldolgozás folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás és válogatást követően az áztatás, temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd végül a hántolás, amely során eltávolítják a külső kemény héjat.
A pörkölt csicseriborsó finom, ropogós, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag csemege. Magas fehérje, rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony zsírtartalmának köszönhetően funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét. Gazdag vízben oldódó és oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes vizsgálatok szerint pedig a testtömeg csökkenését is segítik.
Fehérjéi elengedhetetlenek szervezetünk egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a hormonháztartás, a testben lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú szerveink is mind igénylik a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét, a pörkölt csicseriborsó pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100 grammban ugyanis 21 gramm fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával.
A csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett szénhidrátokat tartalmaz, melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a vércukorszintet, csökkentve ezzel a cukorbetegség rizikóját. Lassú felszívódásuknak köszönhetően kitűnő energiaforrás, a nap bármely szakaszában fogyasztva. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek védelméhez, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok szerint szerepe van a daganatos sejtek visszaszorításában is.
A csicseriborsó jelentős vas-, mangán-, magnézium-, cink, folsav-, foszforforrás, valamint a B-vitamin család számos tagját is tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas fehérjetartalma révén nagyszerű választás vegetáriánusok számára is. Folsavja fontos szerepet tölt be a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS szintézisében, segíti a vas felszívódását. A benne található cink elengedhetetlen az inzulin termeléshez és a vércukorszint szabályozásban is részt vesz. Triptofántartalma miatt a fáradtság, kimerültség és depresszió tüneteit is enyhítheti.
A pörkölt csicseriborsó összetevőinek köszönhetően kitűnően beilleszthető az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelő étrendbe. Továbbá, fogyasztása ajánlott vegetáriánusoknak, rendszeres fizikai aktivitást végzőknek, cukorbetegeknek, fogyni vágyóknak, szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek.
Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!
A pörkölt csicseriborsó egy tradicionális török nassolnivaló, mely hosszú múltra tekint vissza. Alapanyaga, a csicseriborsó, az egyik legelterjedtebb hüvelyes Törökországban, éves termésüknek pedig mintegy ötödét fordítják a pörkölt csicseriborsó előállítására. Valószínűleg már az Oszmán Birodalom idejében is szívesen fogyasztott élelmiszer volt. Évszázadokon át csak Anatóliában ismerték, majd onnan jutott el Észak-Afrikába, a Közel-Keletre, valamint hozzánk, Európába is.
Feldolgozása során elsődleges szempont az élelmiszerbiztonság, valamint a fogyasztók igényeinek kielégítése. A szemeket gondosan válogatják, a törött és sérült részeket eltávolítják, csak az ép és megfelelő méretű csicseriborsó szemeket használják fel a tökéletes minőségre törekedve. A feldolgozás folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás és válogatást követően az áztatás, temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd végül a hántolás, amely során eltávolítják a külső kemény héjat.
A pörkölt csicseriborsó finom, ropogós, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag csemege. Magas fehérje, rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony zsírtartalmának köszönhetően funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét. Gazdag vízben oldódó és oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes vizsgálatok szerint pedig a testtömeg csökkenését is segítik.
Fehérjéi elengedhetetlenek szervezetünk egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a hormonháztartás, a testben lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú szerveink is mind igénylik a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét, a pörkölt csicseriborsó pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100 grammban ugyanis 21 gramm fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával.
A csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett szénhidrátokat tartalmaz, melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a vércukorszintet, csökkentve ezzel a cukorbetegség rizikóját. Lassú felszívódásuknak köszönhetően kitűnő energiaforrás, a nap bármely szakaszában fogyasztva. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek védelméhez, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok szerint szerepe van a daganatos sejtek visszaszorításában is.
A csicseriborsó jelentős vas-, mangán-, magnézium-, cink, folsav-, foszforforrás, valamint a B-vitamin család számos tagját is tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas fehérjetartalma révén nagyszerű választás vegetáriánusok számára is. Folsavja fontos szerepet tölt be a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS szintézisében, segíti a vas felszívódását. A benne található cink elengedhetetlen az inzulin termeléshez és a vércukorszint szabályozásban is részt vesz. Triptofántartalma miatt a fáradtság, kimerültség és depresszió tüneteit is enyhítheti.
A pörkölt csicseriborsó összetevőinek köszönhetően kitűnően beilleszthető az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelő étrendbe. Továbbá, fogyasztása ajánlott vegetáriánusoknak, rendszeres fizikai aktivitást végzőknek, cukorbetegeknek, fogyni vágyóknak, szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek.
Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!
Tulajdonságok
Feladás dátuma: | 2024.11.16 |
Eddig megtekintették 57 alkalommal |
Étel, ital rovaton belül a(z) "Természet Áldása sós pörkölt csicseriborsó 75g" című hirdetést látja. (fent)