Datolya 1Kg
Ár: 1.455 Ft
Természet Áldása datolya
Átlagos tápérték/100 g
Energiatartalom
1321 kJ/311 kcal
Zsír
0,1 g
amelyből telített zsírsavak
<0,1 g
Szénhidrát
75 g
Fehérje
2,5 g
Só
<0,1 g
A datolyapálma (Phoenix dactylifera) az egyszikűek osztályának a pálmavirágúak rendjébe,
ezen belül a pálmafélék családjába tartozó nemzetség, édes gyümölcséért termesztik. Bár
eredete nem ismert, feltehetően Irakból származik, azonban számos fajtáját termesztik trópusi
és szubtrópusi területeken világszerte.
A gyümölcs gazdag élelmi rostokban, melyek segítenek megelőzni az LDL („rossz”)
koleszterin abszorpcióját (felszívódását) a bélrendszerben. Ezen kívül védik a vastagbelet a
rákkeltő vegyi anyagok felszaporodásától.
Kiváló forrása az A-vitaminnak, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és fontos
szerepe van a látásban is. Továbbá hozzájárul a nyálkahártya és a bőr egészségének
fenntartásához, véd a tüdő-, és szájüregi daganatok kialakulása ellen.
Antioxidánsai közül kiemelkedik a béta-karotin, lutein és zeaxantin, melyek védik
szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól. Antikarcinogén hatásukat
elsősorban a vastagbél-, prosztata-, mell-, tüdő- és hasnyálmirigyrák ellen igazolták.
Szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező összetevője a flavonoidok közé tartozó
tanninok, melyek gyulladáscsökkentőek és csökkentik a vérzékenységet.
Kiváló vasforrás, amely nyomelem a vörösvértestekben található hemoglobin alkotórésze, az
oxigén szállításában fontos. A datolya rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a –nőknél
gyakori- vérszegénység kialakulását.
A datolya gazdag ásványi anyagokban is, mint például kalcium, mangán, réz és magnézium.
A kalcium elengedhetetlen a csontok és fogak felépítésében, az izmok összehúzódásához,
véralvadáshoz és az idegsejtek ingerületvezetésében. A mangán fontos a kötőszövet
képzésben, a zsír-és szénhidrát anyagcserében, a fehérjék szintézisében, valamint t egy fontos
szabadgyökök ellen védő enzimnek, a szuperoxid-dizmutáznak a kofaktora. A réz a
vörösvérsejtek képzésében, a magnézium pedig a csontok növekedésében és fejlődésében
vesz részt.
A datolya jelentős káliumtartalma a sejtek, a sejt közötti folyadék és a testnedvek egyik fő
elektrolitja. Továbbá, fontos szerepet tölt be a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában,
véd a stroke és a koronáriás szívbetegségek kialakulása ellen.
Továbbá, a gyümölcsben megtalálhatjuk a B-vitamin-csoport tagjait, és a K-vitamint is. Nagy
mennyiségben tartalmaz a szénhidrátok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen piridoxint (B-6
vitamin), niacint (B-3 vitamin), pantoténsavat (B-5 vitamin) és riboflavint (B-2 vitamin). K-
vitaminja pedig a véralvadási faktorok szintéziséhez és a csontanyagcserében fontos.
Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!

Tulajdonságok
Feladás dátuma: | 2025.04.08 |
Eddig megtekintették 47 alkalommal |
Étel, ital rovaton belül a(z) "Datolya 1Kg" című hirdetést látja. (fent)