Betöltés...

Datolya 1Kg

Ár: 1.455 Ft




Természet Áldása datolya








Átlagos tápérték/100 g








Energiatartalom






1321 kJ/311 kcal








Zsír






0,1 g








amelyből telített zsírsavak






<0,1 g








Szénhidrát






75 g








Fehérje






2,5 g








Só






<0,1 g









A datolyapálma (Phoenix dactylifera) az egyszikűek osztályának a pálmavirágúak rendjébe,




ezen belül a pálmafélék családjába tartozó nemzetség, édes gyümölcséért termesztik. Bár




eredete nem ismert, feltehetően Irakból származik, azonban számos fajtáját termesztik trópusi




és szubtrópusi területeken világszerte.





A gyümölcs gazdag élelmi rostokban, melyek segítenek megelőzni az LDL („rossz”)




koleszterin abszorpcióját (felszívódását) a bélrendszerben. Ezen kívül védik a vastagbelet a




rákkeltő vegyi anyagok felszaporodásától.




Kiváló forrása az A-vitaminnak, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és fontos




szerepe van a látásban is. Továbbá hozzájárul a nyálkahártya és a bőr egészségének




fenntartásához, véd a tüdő-, és szájüregi daganatok kialakulása ellen.




Antioxidánsai közül kiemelkedik a béta-karotin, lutein és zeaxantin, melyek védik




szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól. Antikarcinogén hatásukat




elsősorban a vastagbél-, prosztata-, mell-, tüdő- és hasnyálmirigyrák ellen igazolták.




Szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező összetevője a flavonoidok közé tartozó




tanninok, melyek gyulladáscsökkentőek és csökkentik a vérzékenységet.




Kiváló vasforrás, amely nyomelem a vörösvértestekben található hemoglobin alkotórésze, az




oxigén szállításában fontos. A datolya rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a –nőknél




gyakori- vérszegénység kialakulását.





A datolya gazdag ásványi anyagokban is, mint például kalcium, mangán, réz és magnézium.




A kalcium elengedhetetlen a csontok és fogak felépítésében, az izmok összehúzódásához,




véralvadáshoz és az idegsejtek ingerületvezetésében. A mangán fontos a kötőszövet




képzésben, a zsír-és szénhidrát anyagcserében, a fehérjék szintézisében, valamint t egy fontos




szabadgyökök ellen védő enzimnek, a szuperoxid-dizmutáznak a kofaktora. A réz a




vörösvérsejtek képzésében, a magnézium pedig a csontok növekedésében és fejlődésében




vesz részt.







A datolya jelentős káliumtartalma a sejtek, a sejt közötti folyadék és a testnedvek egyik fő




elektrolitja. Továbbá, fontos szerepet tölt be a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában,




véd a stroke és a koronáriás szívbetegségek kialakulása ellen.





Továbbá, a gyümölcsben megtalálhatjuk a B-vitamin-csoport tagjait, és a K-vitamint is. Nagy




mennyiségben tartalmaz a szénhidrátok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen piridoxint (B-6




vitamin), niacint (B-3 vitamin), pantoténsavat (B-5 vitamin) és riboflavint (B-2 vitamin). K-




vitaminja pedig a véralvadási faktorok szintéziséhez és a csontanyagcserében fontos.





Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében! 




Tovább
Tulajdonságok
 
Feladás dátuma: 2024.04.13
Eddig megtekintették 34 alkalommal

Étel, ital rovaton belül a(z) "Datolya 1Kg" című hirdetést látja. (fent)

Az oldal ezen részét csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem