Betöltés...

Szárított paradicsom 100g

Ár: 560 Ft




Szárított paradicsom








Átlagos tápérték / 100 g








Energiatartalom






1301 kJ /307kcal








Fehérje






14 g








Zsír






3g








amelyből telített zsírsavak






0,5 g








Szénhidrát






56 g








Só






25 g








A paradicsom az egyik legelterjedtebb zöldség a világon. A Solanaceae családba tartozik, azon belül pedig a Lycopersicon nemzettség tagja. Termése bogyó, melynek megjelenése (színe, alakja és mérete) igen változatos. A paradicsom Dél-és Közép-Amerikában őshonos, Európában a 16. sz. végén ismerték meg. Ma már az egész világon termesztik. A népgyógyászatban szárított leveles hajtását fürdővízbe téve gyulladás csökkentésére alkalmazták.
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. Tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladáselleni krémet készítenek. Élénk piros színét egy karotin származék, a likopin adja, mely csökkenti egyes daganatos betegségek (pl. prosztata, gyomor, emlő) kialakulásának esélyét és védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben. Ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, véd az érelmeszesedés ellen, erősíti az immunrendszert és a sejtosztódást is szabályozza. Segít a fiatalság megőrzésében, a ráncok visszaszorításában.
A paradicsomban megtalálható legfontosabb antioxidánsok a karotinoidok, a polifenolok, és a C-vitamin, melyek felveszik a harcot a szabad gyökök ellen, ezáltal a daganatos megbetegedések kialakulását segítenek megelőzni.
Gazdag béta-karotinban, mely egyes kutatások szerint szintén hozzájárul a prosztata és a vastagbél daganatos elváltozásainak megelőzéséhez A rendszeres paradicsom fogyasztása csökkenti a tüdő-és gyomorrák kialakulásának esélyét is.
A polifenolok a reaktív oxigén fajták, a szabad gyökök képződését gyengítik, hatékony védelmet jelentenek az oxidatív stresszel szemben.
Rostokban, K-, és C-vitaminban és folsavban gazdag. Ezen összetevői többek között a szív egészégének védelmében játszanak szerepet. Terhes nőknek kifejezetten ajánlott a






fogyasztása, ugyanis a benne található folsav az egyik legfontosabb magzatvédő vitamin, a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerince csak folsav jelenlétében záródik tökéletesen. A folsav a homocisztein felhalmozódást is megakadályozza a szervezetben, ezáltal javítja az agy vér-és tápanyagellátását.
Segíti az emésztést és székrekedés esetén is jótékony hatású. Csökkenti a vércukorszintet és a kettes típusú cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárul. Oxálsav tartalma megszabadít a gyomorsavtúltengés kellemetlen tüneteitől is.
Az aszalt paradicsom felhasználható különféle salátákhoz, olasz ételekhez, pizzákra, tésztaételekben, szendvicsekhez, de akár magában fogyasztva is nagyon finom.
Szerző: Tajti Mónika 




Tovább
Tulajdonságok
 
Feladás dátuma: 2024.04.13
Eddig megtekintették 236 alkalommal

Étel, ital rovaton belül a(z) "Szárított paradicsom 100g" című hirdetést látja. (fent)

Az oldal ezen részét csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem