Szezámmag 500g
Ár: 790 Ft
A szezámot már ötezer évvel ezelőtt az ókori Indiában is termesztették, onnan Japánon és Kínán keresztül terjedt el világszerte. Az ókorban szinte mindenki ismerte és nagy becsben tartotta, gyógyító és erőt adó hatást tulajdonítottak neki. Apró magvai összetételének köszönhetően rendkívül értékes táplálék, szezámmagot a magok királyának is tartják.
E-vitaminja antioxidáns tulajdonsága által véd a szabad gyökök káros hatásától, védi a sejtek sejthártyáját, késlelteti az öregedési folyamatokat. A benne található B1-vitamin életfontosságú enzimek működéséhez szükséges, fontos szerepe van a szénhidrát anyagcserében. A szezámmag továbbá bővelkedik A,- és B2-vitaminokban, foszforsavban, lecitinben. Utóbbi összetevője egy természetes, zsírszerű anyag, amely a sejtfal fontos építőeleme, kiemelt szerepe van az idegrendszer, máj és szív megfelelő működésében.Fitonutriensei, telítetlen zsírsavjai és antioxidánsai révén rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. Védi a szívet és az érrendszert, hozzájárul az érfalon képződő plakkok visszaszorításához. Rézben gazdag, amely ásványi anyag hozzájárul a kötőszövetek rugalmasságához és feszességéhez. Fontos szerepet játszik a vörösvértestek képzésében és a központi idegrendszer működésében, valamint közreműködik a gyulladások leküzdésében, enyhíti az ízületi gyulladásokat. Kalciumtartalma az olajos magok közül kiemelkedik, sőt, a tehéntejnél is több kalcium rejlik benne. Ennek az ásványi anyagnak szerepe van a csontok szilárdságának fenntartásában, a csontritkulás megelőzésében, az izom összehúzódásban, valamint a véralvadásban is. A szezámmag továbbá jó forrása a vasnak, káliumnak, magnéziumnak és foszfornak.
Két egyedülálló anyagot is tartalmaz: a szezamint és szezamolint, melyek lignán vegyületek, antioxidáns hatással rendelkeznek. Daganatellenes hatást tulajdonítanak nekik, elsősorban a mell-, és vastagbélrák vonatkozásában, valamint jótékony hatásukat kimutatták a vese és máj védelmére vonatkozóan, valamint pozitívan hatnak a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozására is. Segítik az egészséges vérzsír-profil helyreállítását és megőrzését.A Yale Journal of Biology and Medicine című folyóirat 2006-ban megjelent egy vizsgálata szerint a szezámmagból kivont olaj csökkentette a magas vérnyomást azoknál, akik 45 napon keresztül étrendjüket kiegészítették vele. További jótékony hatásai közé sorolható, hogy erősíti az immunrendszert, segít a fáradtság és az álmatlanság leküzdésében. Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, javítják a bélműködést, segítik a salakanyagok kiürülését, ezáltal a káros anyagok is gyorsabban távoznak a szervezetből.
A magokat felhasználás előtt érdemes kicsit megtörni, így ugyanis jobban hasznosulnak a szervezetben. A szezámmag felhasználása széleskörű, számtalan ételféleséget gazdagíthatunk vele. Kiegészítője lehet gabonapelyheknek, belekeverhető müzlibe, salátába, joghurtokhoz. Kitűnő párolt zöldségekhez, édes és sós süteményeket is megszórhatjuk vele, valamint kelt tésztákhoz is hozzáadhatjuk.
Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!
E-vitaminja antioxidáns tulajdonsága által véd a szabad gyökök káros hatásától, védi a sejtek sejthártyáját, késlelteti az öregedési folyamatokat. A benne található B1-vitamin életfontosságú enzimek működéséhez szükséges, fontos szerepe van a szénhidrát anyagcserében. A szezámmag továbbá bővelkedik A,- és B2-vitaminokban, foszforsavban, lecitinben. Utóbbi összetevője egy természetes, zsírszerű anyag, amely a sejtfal fontos építőeleme, kiemelt szerepe van az idegrendszer, máj és szív megfelelő működésében.Fitonutriensei, telítetlen zsírsavjai és antioxidánsai révén rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. Védi a szívet és az érrendszert, hozzájárul az érfalon képződő plakkok visszaszorításához. Rézben gazdag, amely ásványi anyag hozzájárul a kötőszövetek rugalmasságához és feszességéhez. Fontos szerepet játszik a vörösvértestek képzésében és a központi idegrendszer működésében, valamint közreműködik a gyulladások leküzdésében, enyhíti az ízületi gyulladásokat. Kalciumtartalma az olajos magok közül kiemelkedik, sőt, a tehéntejnél is több kalcium rejlik benne. Ennek az ásványi anyagnak szerepe van a csontok szilárdságának fenntartásában, a csontritkulás megelőzésében, az izom összehúzódásban, valamint a véralvadásban is. A szezámmag továbbá jó forrása a vasnak, káliumnak, magnéziumnak és foszfornak.
Két egyedülálló anyagot is tartalmaz: a szezamint és szezamolint, melyek lignán vegyületek, antioxidáns hatással rendelkeznek. Daganatellenes hatást tulajdonítanak nekik, elsősorban a mell-, és vastagbélrák vonatkozásában, valamint jótékony hatásukat kimutatták a vese és máj védelmére vonatkozóan, valamint pozitívan hatnak a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozására is. Segítik az egészséges vérzsír-profil helyreállítását és megőrzését.A Yale Journal of Biology and Medicine című folyóirat 2006-ban megjelent egy vizsgálata szerint a szezámmagból kivont olaj csökkentette a magas vérnyomást azoknál, akik 45 napon keresztül étrendjüket kiegészítették vele. További jótékony hatásai közé sorolható, hogy erősíti az immunrendszert, segít a fáradtság és az álmatlanság leküzdésében. Rostjai növelik a telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, javítják a bélműködést, segítik a salakanyagok kiürülését, ezáltal a káros anyagok is gyorsabban távoznak a szervezetből.
A magokat felhasználás előtt érdemes kicsit megtörni, így ugyanis jobban hasznosulnak a szervezetben. A szezámmag felhasználása széleskörű, számtalan ételféleséget gazdagíthatunk vele. Kiegészítője lehet gabonapelyheknek, belekeverhető müzlibe, salátába, joghurtokhoz. Kitűnő párolt zöldségekhez, édes és sós süteményeket is megszórhatjuk vele, valamint kelt tésztákhoz is hozzáadhatjuk.
Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!
Tulajdonságok
Feladás dátuma: | 2024.11.09 |
Eddig megtekintették 23 alkalommal |
Étel, ital rovaton belül a(z) "Szezámmag 500g" című hirdetést látja. (fent)