Természet Áldása barna lenmag 500g
Ár: 690 Ft
Barna lenmag
A hölgyek jól tudják, hogy a ruhaipar is kedveli a lenből készült darabokat, de a modern táplálkozástudomány a lenmagnak elsősorban azt a tulajdonságát értékeli, hogy a benne bőségesen található olaj legnagyobb része az egyik legértékesebb esszenciális (omega -3) zsiradék, amely az emberi szervezet számára gyakorlatilag nélkülözhetetlen.
A lent jórészt növényi rostjáért és olajos magjáért termesztik a mai napig is Közép-Európában, de a lenmagot már az ókorban az egyiptomi kultúra is ismerte. Valószínűleg, gyógyhatású növénynek tekinthették már akkor is, hiszen sírkamrákban is találtak kutatók lenmagokat elszórva.
A tojás alakú lenmag általában 5-6 mm hosszú, barnás színű, lapos, gyógyászati és ipari célra is használják.
A len legismertebb felhasználása évszázadok óta a ruházati iparban történik. Lenből készültek és készülnek a finom kelmék, és az ünnepi textíliák. Azt viszont máig kevesebben tudják, hogy a konyhában is hasznos és értékes társunk lehet a főzés és tudatos táplálkozás során. Fogyasztása számos betegség megelőzését elősegítheti. Számtalan olyan anyag van benne, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, ásványianyag-tartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm is van benne.
A lenmag gyógyhatásai:
- A lenmag fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.
- Amennyiben megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle, védi a káros zsírok lerakódásától az erek falait, ily módon védi a kapillárisokat, illetve az agyban és vesében futó ereket.
- Jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, hiszen ,,beolajozza” a porcokat.
- A légutak gyulladásos megbetegedéseit hatékonyan gyógyítja. A hörghurut enyhítésére nagyon jó a lenmag vagy a lenolaj fogyasztása, hiszen a görcsös összehúzódásokat nagyszerűen enyhíti.
- A lenmag jó hatással van a májra és a zsírmáj gyógyításában is rendkívül hatékony. A májunkon keresztül hat a bőrünkre is, hiszen ha a máj már telítődött a méreganyagokkal, akkor testünk a bőrünkön keresztül próbálja meg „kitolni” a méreganyagokat magából, ez pedig különféle bőrproblémákban például pattanások kialakulásában mutatkozhat meg.
- Nem csak nőknek! A lenmag fogyasztása prosztatabántalmakra is kiváló! A népi gyógyászat a prosztata őrének a tökmagot tartja, a benne lévő lionelic zsírsav miatt - de amíg a tökmagban 15%-ban van meg, addig a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58% van.
- Rendszeres fogyasztásával hatásosan használható székrekedés esetén rosttartalma és zsírjai miatt. A lenmag ugyanis a bélben térfogata sokszorosára duzzadva (a magokban található nagy mennyiségű növényi nyálka megduzzad), ingerli a bél mozgását serkentve így az emésztést és a székelést, de pont ezen tulajdonsága miatt tilos alkalmazni bélelzáródás, gyomor-bélszűkület megbetegedés esetén.
Érdemes arra odafigyelni, hogy magas olaj és zsírtartalma miatt, mennyi kalóriát jelent egyszeri bevitele (100 grammban 530 kcal van).
A hölgyek jól tudják, hogy a ruhaipar is kedveli a lenből készült darabokat, de a modern táplálkozástudomány a lenmagnak elsősorban azt a tulajdonságát értékeli, hogy a benne bőségesen található olaj legnagyobb része az egyik legértékesebb esszenciális (omega -3) zsiradék, amely az emberi szervezet számára gyakorlatilag nélkülözhetetlen.
A lent jórészt növényi rostjáért és olajos magjáért termesztik a mai napig is Közép-Európában, de a lenmagot már az ókorban az egyiptomi kultúra is ismerte. Valószínűleg, gyógyhatású növénynek tekinthették már akkor is, hiszen sírkamrákban is találtak kutatók lenmagokat elszórva.
A tojás alakú lenmag általában 5-6 mm hosszú, barnás színű, lapos, gyógyászati és ipari célra is használják.
A len legismertebb felhasználása évszázadok óta a ruházati iparban történik. Lenből készültek és készülnek a finom kelmék, és az ünnepi textíliák. Azt viszont máig kevesebben tudják, hogy a konyhában is hasznos és értékes társunk lehet a főzés és tudatos táplálkozás során. Fogyasztása számos betegség megelőzését elősegítheti. Számtalan olyan anyag van benne, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, ásványianyag-tartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm is van benne.
A lenmag gyógyhatásai:
- A lenmag fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.
- Amennyiben megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle, védi a káros zsírok lerakódásától az erek falait, ily módon védi a kapillárisokat, illetve az agyban és vesében futó ereket.
- Jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, hiszen ,,beolajozza” a porcokat.
- A légutak gyulladásos megbetegedéseit hatékonyan gyógyítja. A hörghurut enyhítésére nagyon jó a lenmag vagy a lenolaj fogyasztása, hiszen a görcsös összehúzódásokat nagyszerűen enyhíti.
- A lenmag jó hatással van a májra és a zsírmáj gyógyításában is rendkívül hatékony. A májunkon keresztül hat a bőrünkre is, hiszen ha a máj már telítődött a méreganyagokkal, akkor testünk a bőrünkön keresztül próbálja meg „kitolni” a méreganyagokat magából, ez pedig különféle bőrproblémákban például pattanások kialakulásában mutatkozhat meg.
- Nem csak nőknek! A lenmag fogyasztása prosztatabántalmakra is kiváló! A népi gyógyászat a prosztata őrének a tökmagot tartja, a benne lévő lionelic zsírsav miatt - de amíg a tökmagban 15%-ban van meg, addig a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58% van.
- Rendszeres fogyasztásával hatásosan használható székrekedés esetén rosttartalma és zsírjai miatt. A lenmag ugyanis a bélben térfogata sokszorosára duzzadva (a magokban található nagy mennyiségű növényi nyálka megduzzad), ingerli a bél mozgását serkentve így az emésztést és a székelést, de pont ezen tulajdonsága miatt tilos alkalmazni bélelzáródás, gyomor-bélszűkület megbetegedés esetén.
Érdemes arra odafigyelni, hogy magas olaj és zsírtartalma miatt, mennyi kalóriát jelent egyszeri bevitele (100 grammban 530 kcal van).
Tulajdonságok
Feladás dátuma: | 2024.12.09 |
Eddig megtekintették 45 alkalommal |
Étel, ital rovaton belül a(z) "Természet Áldása barna lenmag 500g" című hirdetést látja. (fent)