Betöltés...

Természet Áldása csicseriborsó 500g

Ár: 700 Ft

Csicseriborsó
Származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet és a mediterrán régió, napjainkban leginkább Ázsiában és Ausztráliában termesztik. A csicseriborsót Alphonse de Candolle svájci botanikus (1806-1893) szerint az ókori görögök már Homérosz idejében, az időszámításunk előtti 8. században is ismerték. Leletek szerint pedig már az ősmagyarok is fogyasztották.
Belülről
Kicsit megvizsgálva… A csicseriborsó átlagos kémiai összetétele szárazanyagra vonatkoztatva: 40-45% szénhidrát, 22-25% fehérje (0,214 g metionin, 0,944 lizin 100 g szárzanyagban), 5% olaj, 3% hamu, 0,2% Ca, 0,3% P. Emészthetősége jó, 76-78%-s. Gyógyászati szempontból is érdekes növény: diabetikus hatású. A kén tartalmú aminosavakon kívül minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Fontos még magas keményítő tartalma. Étkezési rostokban gazdag. Táplálkozás élettani szempontból fontos telítetlen zsírsavakat (linolénsav, oleinsav) is rejtenek a bagolyfejre emlékeztető borsószemek. Olajában fontos szterolok találhatók. Jelentős vitamin és ásványi anyag forrás: vas, réz, magnézium, B1 –és B6- vitamin, folsav és cink található benne. A téli napfényhiány okozta depresszió megelőzésére is ajánlott a fogyasztása, legalábbis a népgyógyászatban ilyen célra is használják. A népgyógyászat a magvakat tonizálóként, élénkítőként és féreghajtónak is használja. Az ajurvédikus gyógyításban torokfájás, hörghurut, bőrbetegségek, máj betegségek ellen javallott. A kínaiak magas vérnyomás és cukorbetegség kezelésére már több mint 2500 éve alkalmazzák. Összességében nagyon sokoldalú és egészséges zöldségféle.
Hol és mibe?
Különösen ízletes választás a tányérunkra téve bármilyen formájában. Íze leginkább a dióra emlékeztethet bennünket. Az európai konyhákban a csicseriborsó vajszínű fajtáját használják leginkább, de Indiában és Afrikában kapható zöld, fekete, piros színben is. Nem hiányozhat a változatos és tudatos étrendből. Használjuk bátran a konyhánkban és fogyasszuk egészséggel! Mibe tehetjük? Belőle készül a humusz, a falafel, de nagyon finom a csicseriborsóból készült főzelék vagy szendvicskrém, salátáknak is értékes összetevője lehet, currykben, levesekben is sokféleképpen felhasználható. Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon.Pörkölt csemegeként is igen kedvelt. Tegyük bátran mindenbe!

Tovább
Tulajdonságok
 
Feladás dátuma: 2024.06.12
Eddig megtekintették 25 alkalommal

Étel, ital rovaton belül a(z) "Természet Áldása csicseriborsó 500g" című hirdetést látja. (fent)

Az oldal ezen részét csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem