Betöltés...

Természet Áldása bulgur 500g

Ár: 670 Ft




A bulgur tulajdonképpen búzatöret.
Sokan török rizs néven ismerik. Leginkább a közel-keleti és török konyha által kedvelt, napjainkban azonban egyre inkább elterjedt, a világ számos területén fogyasztják. A még éretlen vagy a meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára törik össze.Durumbúzából készül, amelyben egyenes szénláncú amilóz keményítő található. Ezt az enzimek lassabban bontják le szőlőcukorrá, ezért lassabban emelik meg a vércukrot, csökkentve ezzel a glikémiás indexet. Mivel előzetesen párolják, ezért főzési ideje rövidebb, mint pl. az ismertebb búzadarának. Kutatások során bizonyították, hogy rendszeres fogyasztásával a daganatok, cukorbetegség, elhízás, szív és érrendszeri-, valamint emésztőrendszeri betegségek megelőzéséhez hozzájárulhatunk.
A bulgur gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. B-vitaminjai szerepet játszanak enzimreakciókban, a sejtek elektronszállításában, valamint nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok anyagcseréjében is. Jelentős vasforrás. A vas esszenciális mikroelem, előállítására szervezetünk nem képes, ezért kívülről, táplálkozás útján kell bejuttatni a megfelelő mennyiséget. Legfontosabb feladata az emberi szervezetben az oxigén szállítása a sejtekhez. Hiánya esetén kialakulhat vérszegénység, vashiányos anémia, csökken a vér oxigénszállító képessége és romlik a fizikai és szellemi teljesítmény.
Rostjai jó hatással vannak az emésztőrendszerre, növelik a bél motilitását, valamint a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolják. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Magnéziumban, káliumban és foszforban gazdag. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag. Szerepe van az ideg és izomműködésben, a tápanyagok anyagcseréjében és enzimek működését is segíti. Csökkenti a magas vérnyomást és az alvás ébrenlét ritmus szabályozásban is szerepet játszik. A kálium a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában és a sav-bázis egyensúlyában, a foszfor pedig többek között a sejt energiaellátásában vesz részt, a csontok, fogak szilárdságáért felel, valamint egyes enzimek, fehérjék alkotórésze.
Egy tanulmány során négy gabona vércukorszint emelő tulajdonságát vizsgálták cukorbeteg páciensekben, melynek során kimutatták, hogy a bulgur kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a fehér kenyér, teljes kiőrlésű kenyér vagy a rizskenyér. Glikémiás indexe közepes. ( A glikémiás index alatt az élelmiszereknek és ételeknek a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő képességét értjük. Ajánlott étkezéseink során a közepes, illetve alacsony glikémiás indexű táplálékokat választani.). Cukorbetegek és fogyni vágyók étrendjébe is beilleszthető.
Vitaminjai és ásványi anyagai, fitonutriensei gyulladáscsökkentő hatásúak és a szabad gyökök semlegesítésében is szerepet játszanak. A bulgur nagyon finom mindenféle főtt, sült és nyers zöldségekkel, húsokkal. Készíthetünk belőle köretet, piláfot, salátát, vagy akár levesbetétként is fogyaszthatjuk.
 


Tovább
Tulajdonságok
 
Feladás dátuma: 2024.06.12
Eddig megtekintették 36 alkalommal

Étel, ital rovaton belül a(z) "Természet Áldása bulgur 500g" című hirdetést látja. (fent)

Az oldal ezen részét csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem