Betöltés...

Természet Áldása barnarizs 500g

Ár: 380 Ft



Természet Áldása barna rizs
A rizs melegkedvelő, a pázsitfűfélék családjába tartozó gabonafajta, amely az 50. északi szélességi foktól a 40. déli szélességi fokig megél, és megterem a tengerszint fölött 2500 méter magasságban is. Noha eredetileg a csapadékos trópusokon termesztették, más, szárazabb, hűvösebb éghajlati viszonyok között is meghonosodott. A termesztett rizs két legfontosabb fajtája a trópusi és a mérsékelt övezetekben honos, és a Nyugat-Afrikába termő. Ezeken kívül létezik mintegy húsz vadon termő fajta, és rengeteg különféle alfaj alakult ki, illetve az éghajlati szélsőségek hatására létrejöttek különféle speciális hegyi és vízi, a savas és szikes talajokon termő, és az éjszakai hidegnek ellenálló típusok is. A rizs az emberiség több mint egyharmadának legfontosabb tápláléka. A termesztett rizsfajták 90 %-nak hazája Ázsia, amelynek civilizációja szervesen összefügg a rizzsel. A rizs befolyásolta, bizonyos mértékben alakította is az ázsiai népek szókincsét, mindennapi életét, irodalmát, művészetét, még vallását is.
Mitől barna a barna rizs? A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti nagyon egészséges úgynevezett „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke, mint a fehér rizsnek, viszont lassabban fő, s keményebb marad. Lehet rövid vagy hosszú szemű is.
Mivel nincs finomítva a barna rizs – sokkal több tápanyagot tartalmaz –, ezért magas a rost-, B-vitamin-, mangán-, magnézium-, szelén- és vastartama, így az egészséges étrend egyik alapköve. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, segíti a méregtelenítést, a vese működését, nyugtatja az idegrendszert. A barna rizzsel végzett kutatások felhívják a figyelmet a benne található GABA-ra, (y-aminobutyric-sav) ami már jól ismert vérnyomáscsökkentő hatásáról. A GABA ugyanakkor segíti az értelmi funkciókat, csökkenti a vércukorszintet.
A barna rizs rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és olyan természetes növényi összetevőkkel is, melyek megóvják az egészséget. Az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen A barna rizs fogyasztása is szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet a szervezetben és gyorsan teltségérzetet okoz - ezért kiváló táplálék eleme lehet a testsúlycsökkentő diétáknak
A barna rizs több, mint puszta rostforrás, teljes értékű mag. Tartalmaz csontépítő magnéziumot, és immunrendszert erősítő antioxidáns szelént is mely fontos szerepet játszik sejtjeink védelmében a szabadgyökök támadásai ellen. 
A barna rizs magas mangántartalma többféle kedvező élettani hatást gyakorolhat a szervezetre:
-          a mangán a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásához szükséges és segít megőrizni csontjaink ellenálló-képességét
-          hozzájárul a koleszterin és a zsírsavak szintetizálásához
-          kiegyensúlyozza az inzulintermelést is
A barna rizs korpájában rejtőznek továbbá olyan értékes tápanyagok, amik miatt nélkülözhetetlen választás ez a rozsfajta az egészségtudatos és fitt életvitelhez.  A barna rizs nagyon egészséges összetett szénhidrát, amely keményítőt és rostot is tartalmaz. Az ilyen szénhidrátok az elfogyasztás után lassan emésztődnek, így a szervezet erőlködés nélkül és optimális ütemben folyamatosan nyeri ki a barna rizsből a működéséhez szükséges energiát. Szinte minden táplálkozási iskola lelkesen említi hatását és szerepelteti étrendjében.
 

Tovább
Tulajdonságok
 
Feladás dátuma: 2024.05.13
Eddig megtekintették 17 alkalommal

Étel, ital rovaton belül a(z) "Természet Áldása barnarizs 500g" című hirdetést látja. (fent)

Az oldal ezen részét csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem