Betöltés...

Pektinbontó 10g

Ár: 1.600 Ft

Pektinbontó Enzim Lallzyme Hc 10g.

Alkalmas gyümölcsből készített cefrék feldolgozásához LALLZYME HC. Nagy koncentrációjú, nagy tisztaságú pektinbontó enzimkészítmény lé növeléshez, musttisztításhoz. A Lallzyme HC szelektált enzimek keveréke, mely  bor készítésénél használható pektináz enzimkészítmény. A Lallzyme HC-t a világ sok borvidékén évek óta használják héjáztatáshoz, a  préselhetőség javítására, lé növelésre. Az E.U.-ban állítják elő Aspergilus niger fermentációjával nyert speciális enzimekből.


Borászati kezelőanyag adatok


 


Súly: 10 dkg 


 


Pektinbontó aktiválás


 

A Lallzyme HC enzimaktivitása magas SO2  és savtartalom mellett, alacsony pH-n is jó stabilitást mutat. A HC-nek erős  pektolitikus, celluláz és hemicelluláz aktivitása van, így lebontja az összefonódott pektin és hemicellulóz tartalmú makromolekulákat. A HC aromaprekurzorokat extrahál a bogyó szilárd részeiből, és hatékonyan növeli a bor fajtajelleget okozó aromafrakcióját.

 


Pektinbontó alkalmazás


 

Pektinbontásra, héjáztatáshoz és a mustok tisztítására alkalmas pektinbontó enzimkészítmény. A szőlőhöz feltárás során adagolandó. A Lallzyme HC hatására nagyobb a lé nyerésére, amely elsősorban színléként jelentkezik. Kisebb a barnulást okozó polifenolok koncentrációja, mivel a préselés nyomásigényét csökkenti. Hatására gyorsulnak a mustok tisztulási folyamatai nyálkázásnál, ülepítésnél, szeparációnál. Ülepítéses musttisztításnál tömörebb az üledék. Javul az újborok deríthetősége, szűrhetősége. Erősen rothadt szőlő esetén a nagyobb hatékonyságú és gyorsabb musttisztításhoz mindenképpen  javasolt a Lallzyme HC alkalmazása. Rothadt termés esetén azonban ne a feltárás előtt a fogadógaratba adagoljuk a készítményt! Alkalmazzunk minél gyorsabb szőlőfeldolgozást, majd a mustot kénezzük. A must kénezése után 1 ? 1,5 g/hl adagban alkalmazzuk a HC tisztítóenzimet. A kénessav, a kénessavas nyálkázás oncentrációtartományában nem gátolja az enzimműködést. A megfelelő enzimaktivitás érdekében a mustot ne hűtsük 8 C alá.

 


Pektinbontó aromakarakter


 

A Lallzyme HC alkalmazásával készült borok aromapotenciálja nagyobb, mint az enzimkezelésen át nem esett boroké, mivel a celluláz és hemicelluláz enzimek hatására lebontódnak az aromaanyagokat fogva tartó héj alatti tasakocskák, amelyből szabad és a kötött aromaanyagok jutnak a mustba. A Lallzyme HC könnyen préselhető levet ad, és megnöveli a lényereséget (80%-ban színléként jelentkezik). Lerövidül a préselési idő. A mustok könnyebben tisztíthatók, ülepítéses musttisztításnál tömörebb az ülepítési alj. Az újborok derítése és szűrése sokkal könnyebbé válik. Alkalmazása az aromakarakter erősödését eredményezi. A Lallzyme HC a különféle oxidgáz mellékaktivitásoktól mentes (pl. fahéjsav-észteráz), így nem gyorsítja a borok öregedési folyamatait, sőt ellenkezőleg, alkalmazásával visszaszorítjuk a természetes, káros mellékaktivitással rendelkező mikrobiális pektinázok tevékenységét, így a borok öregedésre való hajlamát csökkentjük !!!  Száraz, hűvös helyen (5  ? 20 C). A Lallzyme HC 20 C-on történő tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását.

 


Pektinbontó adagolás


 

0,5 ? 1 ? 1,5 g/q szőlő. Az enzim 15 C feletti hőmérsékleten 20-30 perc alatt lebontja a pektin teljes mennyiségét. A dózist a gyümölcs pektintartalmától, a hőmérséklettől és a pektinbontáshoz rendelkezésre álló időtől függően változtatni lehet. A száraz enzimet adagolás előtt 15  ? 25 C. Hőmérsékletű vízben feloldjuk, majd ezután a pektinbontandó tételhez adjuk.


Kezelőanyag tájékoztató


 

A borászati kezelőanyagok bevizsgált eredetű készítmények. Alkalmazása előtt olvassa el alaposan a leírást. 


Tovább
Tulajdonságok
A hirdető: Kereskedés hirdetése
Értékesítés típusa: Eladó
Termék: Egyéb
 
Feladás dátuma: 2024.12.22
Eddig megtekintették 82 alkalommal

Agrár rovaton belül a(z) "Pektinbontó 10g" című hirdetést látja. (fent)

HASONLÓ KERESÉSEK:
-