Betöltés...

Esőgyűjtő Szikkasztó Alagút 310 Liter

Ár: 29.900 Ft

Szikkasztó alagút
Az esővizet a kommunális csatorna hálózatba bevezetni hatóságilag tilos, és nem is kell, hiszen szárazabb időszakban jól felhasználható öntözésre. Az esővíz szikkasztó alagút létjogosultságát a hazánkban jelentkező rendszeres szárazság vagy éppen ellenkezőleg a jelentős belvíz illetve a nagy csapadékhozammal jelentkező záporok, viharok jelzik. Mindkét esetben fontos a talaj vízháztartásában az egyensúly fenntartása. A gondos kert- és közterület- parkolók tervezése már az  épületek építése előtt fontos lépés a későbbi élhető környezet kialakítása érdekében. A családi házaknál sokan a hagyományos szikkasztó gödör kialakítását ismerik, de van egy hatékonyabb, könnyebb, hosszabb élettartamot biztosító, szakértelmet nem igénylő, házilag kivitelezhető módszer is: a szikkasztó alagutak beépítése révén. Ezek az alagutak könnyen, házilag egymásba illeszthetők, az elrendezéstől függően hosszában a kerítés mentén vagy négyszög alakban, több sorban is elhelyezhetők. A beépítés során geo-textília felhasználásával, az egy-egy tag űrtartalmának (310L) megfelelő vízmennyiség az alagút oldalán található réseken keresztül a talaj igényének megfelelően szívódik fel. Ez a megoldás kitűnően alkalmas a már meglévő vagy éppen telepítésre szánt esővízgyűjtő tartályok túlcsordulását elvezetni, felhasználni. Ugyanakkor az alagutat tófóliával takarva saját maga is működhet esővíz gyűjtőként.
 


Szikkasztó alagút adatok


 


Méret: H: 120 X Sz:80 X M: 40 cm
Ürtartalom: 310 Liter: 
Anyag: HDPE
Szín: Fekete: 
Gyártó: GeoPlast Italia


Bővebb leírás a szikkasztó alagútról


CSAPADÉK SZIKKASZTÓ, ZÁPORTÁROZÓ ALAGÚT

 

Az esővizet a közösségi csatornahálózatba bevezetni hatóságilag tilos, és nem is kell, hiszen szárazabb időszakban jól felhasználható öntözésre. A csapadék szikkasztó alagút létjogosultságát a hazánkban jelentkező rendszeres szárazság vagy éppen ellenkezőleg a jelentős belvíz illetve a nagy csapadékhozammal jelentkező záporok, viharok jelzik. Mindkét esetben fontos a talaj természetes vízháztartásában az egyensúly fenntartása. A gondos kert- és közterület- parkolók tervezése már az épületek építése előtt fontos lépés a későbbi élhető környezet kialakítása érdekében. A családi házaknál sokan a hagyományos szikkasztó gödör kialakítását ismerik, de van egy hatékonyabb, könnyebb, hosszabb élettartamot biztosító, szakértelmet nem igénylő, házilag kivitelezhető módszer is: a szikkasztó alagutak beépítése révén. Ezek az alagutak könnyen, házilag egymásba illeszthetők, az elrendezéstől függően hosszában a kerítés mentén vagy négyszög alakban, több sorban is elhelyezhetők. A beépítés során geo-textília (150-200 gr) és közepes méretű kavics felhasználásával, az egy-egy tag űrtartalmának (310L) megfelelő vízmennyiség az alagút oldalán található réseken keresztül a talaj igényének megfelelően szívódik fel. Ez a megoldás kitűnően alkalmas a már meglévő vagy éppen telepítésre szánt esővízgyűjtő tartályok túlcsordulását elvezetni, felhasználni, egyszerűen az esővíztartály túlfolyójának kimeneti csövéhez csatlakoztatva. A szikkasztó rendszert olyan helyen érdemes telepíteni, ahol nagy területen tud a víz az altalajban elszivárogni. Ugyanakkor az alagutat tófóliával takarva saját maga is működhet esővíz gyűjtőként. Közösségi felhasználás esetén a nagy kapacitású föld alatti rendszer képes a felszíni nagy mennyiségű esővizet gyűjteni és a földbe, vagy esővíztározókba juttatni. Nagy áruházak, épületek tetőfelületén jelentkező vizet, akár a parkoló alá telepített szikkasztó alagút rendszerrel lehet elvezetni. Ugyanakkor a föld felszínen közösségi zöld területek,  parkolók, közösségi terek is kialakíthatók. A szikkasztó alagutak épületek alatti vízgyűjtésre, ciszterna kialakítására nem alkalmasak! 

A felhasználási területtől függően kell a beépítési módot meghatározni:


Milyen mély gödröt kell kiásni
Milyen vastag kavicságyat kell az alagút fölé szórni
Milyen záróréteg kerüljön fölé


A beépítés során kémlelő kutat kell építeni, ahol rendszer tisztítása, ellenőrzése, a ki és befolyócsövek találkozása megtörténhet. A rendszerben biztosítani kell a szellőztetést is. A feltöltődés és ürülés szakaszában a levegőnyomás a rendszerben változik, a levegőt a szellőző csövön keresztül lehet kijuttatni. Előkezelt szennyvíz szikkasztásánál a szellőző alkalmazása kötelező. A szikkasztó alagúton középen, felül egy előre kialakított 120 mm átmérőjű kör, a szellőző, kémlelő cső behelyezéséhez. A szikkasztó rendszer egymás után összeillesztett alagutakból áll, a sorok végén zárófedéllel lezárva. A talajban egy szinten lehet telepíteni. A rendszer nagyságát a szikkasztani kívánt esővíz mennyisége határozza meg. Kialakításánál figyelembe kell venni a csapadék mennyiségét, a talaj minőségét a vízelvezető felületen tervezett terheléseket (pl . megfelelő telepítés esetén legfeljebb 60 tonnás gépjárművek is parkolhatnak). 

Szikasztó esővíztároló alkotórészei:

Szikkasztó alagút, egy méretben készül, 120 cm hosszú x 80 cm széles x 40cm magas, kifejezetten alagút formájú, felső felén megerősítő bordákkal, az alja teljesen nyitott, az oldalán 25 cm magasan  egymás felett sorban elhelyezett perforálással, ami 12.400 cm2szivárgó felületet képez elemenként.   Az alagutakat egy ember egymásba tudja illeszteni, minden szerszám nélkül, az egyik kissé megemelve (nincs 10 kg egy alagút), beakasztja a másik végébe. Az átfedés 3 cm, amit érdemes a tervezésnél figyelembe venni. A sorok végét záróelemmel kell lezárni. A zárólapokat szintén csak rá kell illeszteni minden átalakítás, szerszám nélkül az alagút végére.Az alagutat, záróelemet átalakítani, levágni belőle nem szabad, a gyártó az ebből eredő károkért nem vállal felelősséget.

A zárófedélnek két funkciója van:


a zárt belsőtér szennyeződésének megakadályozása egy későbbi tisztítás lehetővé tétele
megkönnyíti a ki és befolyó csövek behelyezését.


A fedélen előre kikönnyített, különböző átmérőjű körök találhatók, amiknek a kivágásával a különböző méretű be- és kivezető csövek beilleszthetők.

A kialakított átmérők:


60 mm
110 mm



 


ESŐVÍZ SZIKKASZTÓ, ZÁPORTÁROZÓ ALAGÚT VIDEÓ 









Tovább
Tulajdonságok
A hirdető: Kereskedés hirdetése
Értékesítés típusa: Eladó
Állapota: Új
Termék besorolása: Egyéb barkács börze
 
Feladás dátuma: 2024.05.26
Eddig megtekintették 2 alkalommal

Barkács rovaton belül a(z) "Esőgyűjtő Szikkasztó Alagút 310 Liter " című hirdetést látja. (fent)